Links

Oversigt over nyttige links for astrofotografer

Photoshop Tutorials - fra Niels V. Christensens foredrag

her er nogle APS tutorial links, de er gode; men de koster jo penge!
Adam Block’s APS tutorials gav mig meget selv om jeg ikke rigtigt kunne vise det på min hands-on photoshop session hos jer. Jeg lærte noget der om setup af photoshop til en mindre skærmopløselighed end jeg bruger til daglig, tak for det!
og,
Disse kan også anbefales, Tony Hallas,
De kan også bruges af dem der ikke kender APS særlig godt da ’fundamentals’ er med i ovenstående tutorials.
Der er mange andre, for mange til at nævne her; men prøv at google med følgende 3 keywords, photoshop tutorials astrophotography
Og/eller google med 4 keywords, photoshop tutorials astrophotography free
Som et eksempel, Ken Crawford APS tutorials, disse er online APS presentations for free


ETD: Exoplanet Transit Database.
Her kan man let og overskueligt se alle de exo planet systeme hvor planeten går mellem stjernen og jorden: Transiting Exoplanets.
Siden lister alle kendte trasitting systemer og hvis man indtaster koordinaterne på ens observations plads, kan man få en forudsigelse af hvilke transits, der er synlige på en given aften.

SIMBAD: Astronomisk database
Simbad er en database, der indeholder basis data, krydsreferencer og målinger for astronomiske objekter uden for solsystemet. De påstår ikke at den er komplet, for hvem tør vel på påstå at have alle oplysninger om det uendelige univers (en matematisk umulighed).
Jeg kan bare sige, at jeg endnu ikke har prøvet at slå noget op, den ikke indeholdt. Det jeg bruger basen til, er at oversætte navnene på exoplanet systememer til almindelige katalog navne, som mit planetarium program kender. F.eks hedder HAT-P-36, som SkyTools 3 ikke kender, også TYC 3020-2221-1, som Skytools kender. Jeg kan nu lave en observations liste til skytools med exoplanet systemer, selvom Skytools ikke kender exoplanet navnet.


Online Astrofoto foredrag
Fantastisk online foredrag om astrofoto og opløsning (Fra Michael Svalgaards foredrag 24.3.2011)
www.ewellobservatory.com/bestpractices/player.html


Startrails: http://www.startrails.de/html/software.html
Et fantastisk lille stykke software som kan bruges til mange ting; stjernespor, sætte dine billeder sammen til en AVI-film mv. Softwaren kan selv kombinere med darks og fremhæve og fastholde en forgrund, f.eks. en bygning eller et træ. Prøv at lege med softwaren og dit kamera. F.eks. at tage et antal billeder på stativ med kameraet pegende mod Nordstjernen, som derefter nemt stackes i programmet til et enkelt billede, der viser stjernesporene forårsaget af jordens rotation. Eller lave en film af noget der flytter sig, ISS, lysende natskyer, en komet eller asteroide der bevæger sig mellem stjernerne, hvor du eksponerer et billede pr. f.eks. 2-5 minutter i et par timer, mens din kikkert tracker. Du kan også lave en film der viser Jupiters måners dans. Der er 1000 muligheder. Kom og vis dine resultater.

Formentlig det bedste software til DSLR optagelse og processering af deep sky og planetbilleder. Har velfungerende og nemme autofunktioner, men har også de avancerede muligheder for de øvede. Nemme vejledninger med eksempler på billedbehandling findes på hjemmesiden og omfattende videoinstruktioner medfølger når man køber. På næste astrofoto workshop vises hvordan billeder optages og billedbehandles med ImagesPlus og interesserede workshopdeltager får en prøveversion med hjem. Mike tilbyder i øvrigt en prøveversion, til alle der ønsker at lære hans software at kende. Send en mail til Mike Unsold mike@mlunsold.com

KAF-medlem Mikael Svalgaards hjemmeside: http://www.leif.org/mikael/astro_index.html
Se Mikaels fantastiske billeder, vejledninger og analyser vedrørende optagelser og billedbehandling af både deep sky og planet/sol foto med web cam.

Vejrudsigter og seeing: http://my.meteoblue.com/my/ og http://www.sat24.com/
De 2 sider giver sammen en ret sikker forudsigelse og fornemmelse for observationsvejret, erfaringsmæssigt væsentlig bedre og mere præcist end DMI’s byvejr. Meteoblue kan bl.a. give en astronomivejrudsigt for præcis din lokation, med forudsigelse af skylag, seeing, relativ luftfugtighed, vind og jetstrømmens hastighed. Meteoblue er gratis, men kræver login og at du fortæller din position. Hver tredje måned skal du bekræfte at du vil fortsætte, da de ikke vil bruge tid på at servicere ikke aktive konti. Sat24 giver det store overblik over skyer og vejrsituationen generelt.

Bahtinov Frame grabber: http://www.njnoordhoek.com/?p=330
Bahtinov fokus masker gør livet meget lettere for astrofotografer, da fokusering med en sådan er uafhængig af seeing og berøring af teleskopet. Præcis fokus kan nu opnås på sekunder, hver gang. Bahtinov Frame Grabber er et stykke software, der giver øget præcision, hvis det skulle være nødvendigt og som muliggør fokusering med Bahtinov maske vha computer (RoboFokus mv.).

DeepSkyStacker er freeware til optagelse og stakning af billeder taget bl.a. med DSLR. Det har en række interessante funktioner, bl.a. en live view stacker, dvs. man kan se sit stakkede billede efterhånden som det opbygges, drizzle hvor man gøre sit billede større uden at miste opløsning og kometstakning hvor man kan vælge at lade både stjernerne og kometen være skarp på det færdige billede.

Dansk bog ”Astrofoto” af Jesper Sørensen http://astrofoto.dk/
Jesper Sørensen har skrevet en rigtig god bog om Astrofoto. Det er den eneste bog der findes på dansk om emnet. Bogen kan downloades gratis på hans hjemmeside der i øvrigt også viser hvor gode billeder der kan tages selv ganske tæt ved Københavns centrum.

Registax er et af de mest anvendte programmer til stacking og efterbehandling af planet og månebilleder. Programmet er freeware.

CCD-simulator: http://www.trackthestars.com/ (klik på Articles)
Simuleringsprogram der viser alle oplysninger om billedfelt, billedopløsning, etc. samt grafisk viser billedfeltet på udvalgte objekter.

K3 CCD tools http://pk3.org/Astro
K3 CCD tools er freeware til optagelse af videosekvenser. Programmet fungerer godt sammen med almindelige webcams.